Kasteel van Terheiden

Beschrijving

Voormalig domein "Ter Heyden", achterleen der heren van Rotselaar. Verheven tot baronie tijdens de 18de eeuw.

Pittoresk ensemble van de voorheen omgrachte slottoren met kern uit de 13de-14de eeuw en de latere woonvleugel uit de 17de eeuw. Slottoren op grondplan in de vorm van een Grieks kruis met afgeschuinde aanbouwsels in de oksels; gebouwd van kalk- en ijzerzandsteen met gebruik van baksteen; verhoogde, overwelfde begane grond voorheen voorzien van een ophaalbrug, zeven verdiepingen en bekroning uit de 17de eeuw.

Later langshuis met twee verdiepingen en zadeldak; boven de rondboog op de wapensteen Eynatten-Borghrave gedateerd 163(1). Traditionele bak- en zandsteenstijl; kruisvensters voorzien van ontlastingsbogen met zandstenen stelblok; fraaie rondboogdeur met diamantkop-imposten en sluitsteen met leeuwmotief. In één der ontvangstzalen op de benedenverdieping, jaartal 1631 op een der geprofileerde moerbalken rustend op fraaie kraagstenen. Uitbreiding van 1870. Lage bijbouw in stijl- en regelwerk met lemen vullingen uit de 17de eeuw(?).