Rooikapelhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rooikapelhoeve

Beschrijving

Pachthoeve van de Parkabdij sinds de 15de eeuw. Omvangrijke, gesloten hoeve met oorspronkelijk, losse bestanddelen rondom het rechthoekige erf. Boerenhuis met één verdieping afgedekt met een zadeldak uit de 17de eeuw; traditionele bak- en zandsteenstijl, rechte muizentandfries als kroonlijst; verbouwde voorgevel, alleen nog voorzien van een fraai rondboogdeurtje, waarboven het jaartal 16.. (onleesbaar geworden); bewaarde kruisramen in de achtergevel.

Aanhorigheden uit 17de - 18de eeuw; schuur uit de 19de eeuw. Op de hoek van de binnenplaats, kapel, verbouwd tot bakhuis (schouw) en later tot stapelplaats. Classicistische bak- en zandsteenbouw uit einde 17de eeuw (1680?, uitgewist jaartal op de cartouche van de gevel). Eénbeukige ruimte met driezijdig koor; deur en vensters met omlijsting en uitspringende sluitsteen; fraaie door horizontale en verticale banden van zandsteen gelede voorgevel.

Binnenin, berookt plafond en stucversiering met Louis XVI-inslag.

Aanvullende informatie

In de kapel zou zich een stucwerkplafond uit de 17de-eeuw bevinden aan de hand van Ian Hansche. Deze toeschrijving gebeurde enkel op basis van literatuur en is tot nu toe niet diepgaand onderzocht.

• ROMBAUTS P. 1993: Een iconografische en iconologische studie van de stucwerkplafonds van Jan Christiaan Hansche in 17e eeuwse gebouwen, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, UGent.