Winkelhuis in Louis-Philippestijl

Beschrijving

Winkelhuis in Louis-Philippestijl gebouwd in opdracht van de heer Thys, naar een ontwerp door de architect Joseph Antoine Hompus uit 1861. Gelijktijdig liet Thys aan de overzijde van de straat een tweede winkelhuis optrekken. Mogelijk was hij ook de bouwheer van een burgerhuis door Hompus uit 1860 in de Sint-Paulusstraat.

De winkelhuizen Thys behoren tot het rijpe oeuvre van Joseph Antoine Hompus, van wie in Antwerpen een groot aantal bouwprojecten zijn teruggevonden uit de jaren 1858 tot 1878. Gezien zijn leeftijd valt het niet uit te sluiten dat hij al sinds midden jaren 1830 actief was. De productie van Hompus bestaat hoofdzakelijk uit burgerhuizen, die in stijl evolueren van de Louis-Philippe- en de second-empirestijl tijdens de jaren 1860, naar een conventioneel neoclassicisme tijdens de jaren 1870. Tot zijn meest prestigieuze realisaties behoren het hotel Van Noten in de Leguit, en het Museum Nottebohm in de Mutsaardstraat, beide uit 1866. Zoon Ferdinand Hompus volgde zijn vader vanaf 1875 op met een eigen praktijk.

Rijwoning van drie traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak (pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een houten winkelpui met zijportaal, colonnetten tegen de posten en een entablement op consoles, vanaf een plint uit blauwe hardsteen. De bovenbouw beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters, op de eerste twee verdiepingen in vlakke omlijstingen met oren en neuten vanaf cordonvormende lekdrempels. Daarbij wordt de eerste verdieping geaccentueerd door een entablement en stucsleutels; individuele lekdrempels in de topgeleding. Een klassieke hoofdgestel met een bewerkte fries en een houten kroonlijst met tandlijst, gekornist op voluutconsoles in de middenas, vormt de gevelbeëindiging. Verbouwde pui.