Winkelhuis in second-empirestijl

Beschrijving

Winkelhuis in second-empirestijl gebouwd in opdracht van Charles (?) Van Hove, naar een ontwerp door de architect Heliodore Leclef uit 1860. L.A. Van Hove liet in 1902 de huidige winkelpui aanbrengen, waarvan de ontwerper noch aannemer uit het bouwdossier zijn af te leiden. Vermoedelijk gebeurde deze ingreep op vraag van de juwelier Ramboux, die van 1862 tot 1924 in het pand gevestigd was. Opgericht door Joannes Franciscus Ramboux (1824-1900), droeg de zaak vanaf 1885 de naam J. Ramboux et fils, en vanaf 1911 L. Ramboux fils. In 1938 vestigde Marcel Riga hier een handel in reiskoffers en -benodigdheden. Het pand is geneoveerd tot boetiekhotel "Riga", in bedrijf sinds eind 2018.

Het winkelhuis Van Hove behoort tot de relatief vroege realisaties van Heliodore Leclef, die een succesvolle loopbaan ontplooide in dienst van de hogere burgerij. Tot zijn oeuvre in Antwerpen, opklimmend tot het midden van de 19de eeuw, behoren tal van winkel-, burger- en herenhuizen in neoclassicistische stijl, met invloed van achtereenvolgens de Louis-Philippe- en de second-empirestijl tijdens de jaren 1850 en 1860. Het belangrijkste ontwerp uit zijn late carrière is het Onze-Lieve-Vrouwecollege van de paters jezuïeten op de Frankrijklei, daterend uit 1871. In deze periode bouwde hij meerdere statige hotels op de Leien en rond het Stadspark, alleen of in samenwerking met zijn zoon Edmond Leclef, die mee het beeld van deze belangrijke 19de-eeuwse stadsuitbreiding bepalen.

Brede rijwoning van vijf traveeën, drie bouwlagen en een mezzanine, oorspronkelijk onder een zadeldak, vandaag een plat dak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een begane grond met een hardstenen plint en een doorlopend entablement. Deze was volgens spiegelbeeldschema opgedeeld in twee winkelpuien met rondboogportaal, die de rondboogpoort in de middenas flankeerden. De mezzanine komt niet voor op het vergunde gevelontwerp, maar behoort naar alle waarschijnlijkheid tot de oorspronkelijke constructie. Geleed door cordonvormende lekdrempels, beantwoordt de bovenbouw aan een regelmatig ordonnantieschema, dat de klemtoon legt op het middenrisaliet. Verkleinende registers van rechthoekige vensters met geriemde omlijsting, in het risaliet geaccentueerd door oren en een stucsleutel, en gevat in een rechthoekig spaarveld; gietijzeren parapetten op de eerste verdieping. Liggende spiegelboogvensters in een vlakke omlijsting met geprofileerde dagkanten doorbreken de mezzanine, die is gevat tussen de gelede architraaf en de gekorniste, houten kroonlijst met klossen en tandlijst. De klassieke houten winkelpui met middenportaal en hardstenen plint uit 1902, bestaat uit bewerkte pilasters en een entablement met kroonlijst op tandlijst en consoles; smeedijzeren waaier met rozet in het bovenlicht van het portaal. In het entablement is recent opnieuw het oorspronkelijke (?) publiciteitsopschrift aangebracht: "[H]ORLOGERIE JOAILLER[IE] - L. RAMBOUX FILS - ORFEVRERIE BIJOUTERIE". De juwelierszaak L. Ramboux Fils (1911 tot 1924) was de opvolger van J. Ramboux et fils (vanaf 1885); de zaak werd opgericht door Joannes Franciscus Ramboux. De fries boven de pui draagt het geschilderde publiciteitsopschrift: “ALLES voor de REIS - M. RIGA – KOFFERS voor AFRIKA”, een restant van de kofferhandel die hier meer dan een halve eeuw gevestigd was.