erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
42560
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42560

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Laat 18de-eeuws herenhuis van drie traveeën en drie verkleinende bouwlagen onder een zadeldak, met een bepleisterde lijstgevel in classicistische stijl die getypeerd wordt door een brede poorttravee, gevormd door een ietwat gedrongen, rechthoekige koetspoort tussen pilasters met voetenschrapers en gestileerde consoles onder een hoofdgestel op klossen.

Een rechthoekig balkonvenster met smeedijzeren balustrade en een geriemde omlijsting onder een entablement op voluutconsoles in de tweede bouwlaag; een rondboogvenster in een geriemde omlijsting met voluutsluitsteen tussen draperieën in de derde bouwlaag. Voorts rechthoekige vensters met lekdrempels, borstweringen met schijfmotief, siersluitstenen in de onderbouw; smeedijzeren parapets in de bovenbouw; verdiepte borstweringen in de derde bouwlaag.

Houten poort met bovenlicht en poortvleugels met spiegels en lijstwerk.


Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42560 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.