Patria, ensemble van drie huizen

Beschrijving

Ensemble van drie huizen: 1. Langshuis met brede inrijpoort uit de 18de eeuw; later vernieuwde en gewijzigde vensterindeling. 2. Dwarshuis uit de 16de-17de eeuw met trapgevel; baksteenbouw met schaars gebruik van zandsteen; overhoekse treden en topstuk met geprofileerde dekplaten; gewijzigde gevelordonnantie; sobere geprofileerde steekboogdeur van arduin uit de tweede helft van de 18de eeuw. 3. Dwarshuis met rijk versierde volutengevel, dat naar verluidt voorheen gedateerd zou geweest zijn 162., doch eventueel behoort tot midden 17de eeuw - derde kwart 18de eeuw(?). De vroeg-barokke topbekroning is afgezet door gecontourneerde volutes met uiteinden in de vorm van mensenhoofden, gemarkeerd door geprofileerde kordonbanden en bekroond met een gebogen fronton; rondboogvenster en oculi met plastische omlijstingen van zandsteen. Gewijzigde vensterindeling.