Burgerhuis Inde Dry Coppen

Beschrijving

Gebouwd ter vervanging van een ouder pand dat deel uitmaakte van het voormalige College van Busleyden (Busleydengang). Ingeplant op geknikte rooilijn, vormt het een statig breedhuis - heden opgesplitst - met twee bouwlagen onder een met pannen afgedekt schilddak, voorheen boven de rechtse toegangspoort 1759 gedateerd. Drie traveeën breed met in de eerste twee een verhoogde begane grond boven in 1928 vergrote toegangen (oorspronkelijk kelderluiken?) en in de brede rechtertravee een winkelpui met middendeur en vitrines aan weerszij. Opmerkelijk gevelfront dat zich onderscheidt door het materialen- en kleurencontrast van de met blauwe hardsteen bezette, nadrukkelijk afgelijnde benedenbouw en de bepleisterde, wit beschilderde bovenbouw. Verder ook door het elegante decor met Franse voegen en karakeristiek spiegeldecor op de penanten en de rijkelijk gedetailleerde ornamenten en cartouches met opschriften "INDE", "DRY", "COPPEN". Licht risalietvormende hoofdtravee met geprofileerde, schouderboogvormige deuromlijsting met rocailleversiering en aansluitend, een breed bovenvenster in dito entablementomlijsting met langgerekte voluten, nog geaccentueerd door een in 1890 vernieuwd houten dakvenster met boogfronton. Voorts rechthoekige vensters in profielomlijsting, in nummer 109 beneden voorzien van decoratieve ijzeren leuningen. Vernieuwde kroonlijst en recente dakvensters (nummer 109). Ten oosten flankerende, sinds 1932 verbrede toegangspoort en brede muurpartij rechts ter afsluiting van de binnenplaats en ter vervanging van de vroegere, een bouwlaag hoge annex met vensteropening, onder attiekaflijning. Qua materiaal en stijl gelijkaardig opgevatte schouderboogomlijsting en decor.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 51119 (bouwvergunning 21.08.1890), dossier 87573 (bouwvergunning 06.02.1928), dossier 92453 (bouwvergunning 22.12.1932).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie