Laatgotische burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Laatgotische burgerhuizen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Predikherenstraat

Beschrijving

Gespiegelde diephuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddaken, met tot de 16de eeuw opklimmende kernen, en verankerde lijstgevels die in 1912 in neoclassicistische stijl aangepast werden door toevoeging van de geriemde vensteromlijstingen met siersluitsteen in de bovenbouw, en de kroon- met tandlijst op klossen. De zandkalkstenen plint, de venster- en deuromlijstingen met kwarthol profiel in de onderbouw, en overkragende bovenbouw op zandkalkstenen korfbogen en dito consoles, refereren aan de laatgotische kern van het pand.

Nummer 14 met gietijzeren voetenschraper.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen: beschermingsdossier (13.10.1986).
  • Stadsarchief Leuven, Modern archief, dossier 74250 (bouwvergunning 25.11.1912).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie