erfgoedobject

Stadswoning Het Live Vruacken

bouwkundig element
ID
42444
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42444

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning Het Live Vruacken
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Predikherenstraat
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning Het Live Vruacken
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vermoedelijk vroeg-18de-eeuws breedhuis dat door Meulemans (1981) aangeduid wordt als "Het Live Vruacken", wellicht omwille van de rondboognis waarin tot voor kort een Mariabeeld stond. Het pand is opgevat als een dubbelhuis van vier traveeën en drie verkleinende bouwlagen onder een pannen zadeldak met een dakkapel en een laadvenster, en met een verankerde lijstgevel in sober classicistische stijl die recentelijk opnieuw bepleisterd werd.

Het pand was reeds opgesplitst in 1891, toen de gevel aangepast werd door cementering van de plinten, verlaging van het keldervenster van nummer 5, vergroting van de vensters op de begane grond, en verhoging van de vensters in de bovenste bouwlaag. Wellicht werd toen ook de houten kroonlijst toegevoegd. Typerend is de horizontale geleding van de plint met keldergaten (nog beluikt in nummer 7), de registers van rechthoekige muuropeningen met beluikte vensters op de begane grond, de puilijst, en de op sierconsoles met dropmotief rustende kroonlijst die onderbroken wordt door de aanzet van het laadvenster met zadeldakje.

De smalle zijgevel is eveneens verankerd en in de top voorzien van een schouderstuk aan de achtergevel, muurvlechtingen en een breed schouwstuk.

  • MEULEMANS A., Atlas van Oud-Leuven, Leuven, 1981, p. 186.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning Het Live Vruacken [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42444 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.