erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
42426
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42426

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Herenhuis
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Heilige Geestgoed Sint-Kwintensparochie en ommuurde pastorietuin
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

In het laatste kwart van de 18de eeuw te dateren breedhuis met oudere kern, opgevat als een dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met aandaken op geprofileerde, zandkalkstenen schouderstukken en een dakkapel waarin eertijds een laadluik en een hijsbalk zaten. De laatclassicistische lijstgevel - opgetrokken in baksteen met zandkalksteen voor plint, deur- en vensteromlijstingen - wordt gekenmerkt door een hoge plint, rechthoekige vensters in platte bandomlijstingen met trapeziumvormige sluitsteen, en een rechthoekige deur met waaiervormig bovenlicht in een steekboogvormige omlijsting met neuten, oren, festoenen, en bekronende waterlijst. Het bepleisterde gevelvlak loopt uit op een keellijst die de steigergaten vervat en onderbroken wordt in functie van het 19de-eeuwse laadvenster in de zolderruimte. Oude foto’s tonen aan dat de gevel ooit ontpleisterd was en het venster, uiterst links in de gevel, eens een deur (diensttoegang?) was. Hiervan zijn echter geen archiefgegevens terug te vinden. De zes traveeën brede, verankerde achtergevel wordt gekenmerkt door rechthoekige muuropeningen die op de begane grond voorzien zijn van negblokomlijstingen - getuigen van de oudere kern. Het dak werd voorzien van een nieuwe dakbedekking, dakvlakvensters, en twee dakkapellen met beglaasd pseudo-boogfronton.

Het pand werd in 1992 volledig gerestaureerd en opgedeeld in meerdere wooneenheden (L. Van Herck).

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen: beschermingsdossier (06.02.1990), restauratiedossier.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Uit archiefstukken blijkt dat de woning in 1781-82 werd gebouwd, deels met recuperatiemateriaal van het oudere gebouw op die plaats, naar ontwerp van bouwmeester J.A. Hustin.

In 1927 werd het herenhuis in twee gesplitst om er twee zelfstandige woningen van te maken. De deur die op oude foto's links zichtbaar is, was van de tweede woning. Bij de restauratie in 1991-1993 onder leiding van L. Van Herck werd het herenhuis in zijn originele vorm hersteld en verdween de deur links terug. 

  • RIJKSARCHIEF LEUVEN, Resolutieboek van de kerkfabriek en de andere leden van de parochie [van S. Kwinten], inventarisnummer 2, folio 95.
  • RIJKSARCHIEF LEUVEN, Archief van de parochie van S. Kwinten. Rekeningen van de Heilige-Geesttafel, 1770-1784, inventarisnummer 334, folio 26.
  • COLLIER. M. & VERPOEST L. 2022: Het Nieuw Groot Heilige Geesthuis in Leuven uit 1780-1782. Een herenhuis naar ontwerp van edificie meester Jacques Antoine Hustin, Monumenten en Landschappen, 41.6, 37-56.
  • Informatie verkregen door Melvyn Collier (augustus 2020 en maart 2022).
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42426 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.