Classicistisch hoekhuis

Beschrijving

Vermoedelijk in het laatste kwart van de 18de eeuw opgetrokken hoekhuis van drie bouwlagen onder een tentdak, met vijf traveeën aan de Naamse- en evenveel traveeën aan de Krakenstraat. Het sober classicistische geheel heeft een pui met een parement van zandhoudende kalksteen en een bakstenen bovenbouw die oorspronkelijk bepleisterd was. Het geheel is streng geritmeerd door verkleinende, rechthoekige muuropeningen die elk voorzien zijn van een zandkalkstenen latei en in de bovenste bouwlaag een verdiepte borstwering hebben. Kenmerkend zijn de twee verdiepte traveeën - één centraal in de hoofdgevel aan de Naamsestraat en één uiterst links in de gevel aan de Krakenstraat - die beide een typisch laatclassicistische siersluitsteen met schijfmotief op de begane grond hebben, en een hardstenen lekdrempel op voluutconsooltjes in de bovenste bouwlaag.

De dakkapel boven de middentravee van de Naamsestraat is vermoedelijk nog oorspronkelijk; de andere zijn later toegevoegd.

Het schrijnwerk werd volledig vervangen.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie