Herenhuis de Herckenrode

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis de Herckenrode

Beschrijving

In 1662 vermeld als "Herehuis de Herckenrode" naar Gerardus van Herckenrode, telg van de gelijknamige Leuvense patriciërsfamilie. Eertijds voorname herenwoning, minstens opklimmend tot het midden van de 17de eeuw, en opgevat als een U-vormig complex onder een leien zadeldak met breedhuis aan de straat en twee haaks aansluitende vleugels rond een heden volledig overdekte binnenplaats. Aan de Muntstraat, twee bouwlagen en vijf traveeën tellend volume met dubbelhuisopstand in traditionele bak- en zandsteenstijl. Meermaals aangepaste voorgevel: inbreng van een fraaie toegangsdeur in het derde kwart van de 18de eeuw en vermoedelijk gelijktijdig verwijdering van de kruisen der kruisvensters. Bij de opsplitsing van het pand in 1897, vermoedelijke bepleistering, toevoeging van lekdrempels op voluutconsoles en invoeging van een winkelpui in de eerste twee traveeën. Toen beide panden in het begin van de jaren 1980 herenigd werden, werd de begane grond naar model van de behouden traveeën rechts van de deur gereconstrueerd. Horizontale geleding door de zandstenen afgeschuinde plint, speklagen en geprofileerde daklijst onder de vandaag vernieuwde kroonlijst. Markante korfboogdeur met waaiervormig bovenlicht, gevat in een sierlijke hardstenen omlijsting met neuten, meerledige profilering en als accanthusblad uitgewerkte sluitsteen, geflankeerd door ingediepte pilasters en voluutconsoles, onder een hoofdgestel met Lodewijk XVI-festoenen, bekroond door een gebogen fronton waarin een 1772 gedateerde spiegel met dropmotief.

Aansluitend op het breedhuis, twee haakse vleugels van ongelijke lengte die eertijds een binnenhof omsloten. Lange westvleugel met korfboogarcade op de begane grond en voormalige klooster- en kruiskozijnen met hoek- en negblokomlijsting en deels behouden wigvormig ontlastingssysteem op de bovenverdieping. Korte oostvleugel met tuitgevel, voorzien van muurvlechtingen, schouderstukken en ankers, en rechthoekige vensters in hoek- en negblokomlijsting met vernieuwde onder- en bovendorpels.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 59602 (bouwvergunning 17.05.1897).
  • MEULEMANS A., Atlas van Oud-Leuven, Leuven, 1981, p.250, 256.