erfgoedobject

Stadswoningen

bouwkundig element
ID
42386
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42386

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouw
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Zeven traveeën en twee bouwlagen tellend ensemble van twee breedhuizen in traditionele bak- en zandsteenstijl dat als één geheel gebouwd werd, minstens opklimt tot de 17de eeuw en een restant is van de voormalige pedagogie Het Varken (Hogeschoolplein).

Van de oorspronkelijke toestand resten delen van het baksteenmetselwerk, van de speklagen en van de voormalige kruisvensters, de ontlastingsbogen boven de vensters, de steigergaten in voor- en achtergevel, de ankers met kram en krul; en in nummer 20 de puntvormige dakvensters, fragmenten van plint en zijtrapgevel met schouderstuk en in de achtergevel een kloosterkozijn. Uiterst rechts, de toegangsdeur naar de zogenaamde Vriendschapsgang, gevat in een geblokte omlijsting, circa 1800 te dateren, met recentere kwartbolle druiplijst.

Nummer 20 met gewijzigde ordonnantie op de begane grond en 19de-eeuws houten kroon- met tandlijst, mogelijk verwijzend naar een vroegere bepleistering.

Nummer 22 met behouden traveeritme op de verbouwde begane grond en vernieuwde gootlijst en dakkapel.

  • MEULEMANS A., Atlas van Oud-Leuven, Leuven, 1981, p. 250, 256.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42386 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.