Stadswoning van F. Vermeylen

Beschrijving

L-vormig complex van zes traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met schild, ontstaan uit een ouder, mogelijk tot het einde van de 17de eeuw opklimmend diephuis in traditionele bak- en zandsteenstijl dat vermoedelijk rond 1800 met een poortvolume uitgebreid werd en een nieuwe straatgevel kreeg in laatclassicistische stijl. De oorspronkelijk bepleisterde lijstgevel wordt gekenmerkt door een licht getoogde koetspoort in een eenvoudige zandkalkstenen omlijsting met hoofdgestel, en is horizontaal geleed door de zandkalkstenen plint, de rechthoekige vensters met lekdrempels en luiken op de begane grond, de afgedekte steigergaten, en de keellijst, die doorbroken wordt door het dakvenster waarin oorspronkelijk een laadluik zat.

Het diephuis in traditionele bak- en zandsteenstijl wordt gekenmerkt door een afgeschuinde plint in zandkalksteen, vensters in negblokomlijstingen - in de kopse gevel voorzien van naar kruisvensters verwijzende dubbele ontlastingsboogjes -, kloostervensters, muurankers, met blokken bedekte steigergaten, en een geprofileerde, natuurstenen daklijst. Tegen de kopse gevel, voorzien van muurvlechtingen en schouderstukken, stond in 1979 nog een gietijzeren spiltrap met door bloemmotieven opengewerkte treden en spijlen met bloemknoppen en ringmotieven.

Interieur. Hal met gezoete, marmeren tegelvloer (zwart/grijs), geaderde marmeren lambrisering, en een monumentale trap, met marmeren aanzet, een 18de-eeuwse barokke trappaal met guirlandes en rocaillemotief, en houten balusters. Salon met 18de-eeuws stucwerk: een schouwmantel met spiegel- en rocaillemotief, en lijstwerk, eveneens met rocaillemotieven.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie