erfgoedobject

Stadswoning Au Perroquet

bouwkundig element
ID
42351
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42351

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning Au Perroquet
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning Au Perroquet
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

"Au perroquet", zie de (heden verweerde) inscriptie op banderol in de sluitsteen. Diephuis dat in zijn huidige vorm in het derde kwart van de 18de eeuw te dateren is, doch mogelijk een oudere kern bevat. Met zijn twee bouwlagen en twee traveeën, onder een vooraan afgesnuit steil zadeldak, markeert het pand door zijn met arduin verrijkte bakstenen lijstgevel. Het bewaart nog zijn oorspronkelijke pui in Lodewijk XV-stijl, volledig bezet met blauwe hardsteen: begrenzende pilasters met Franse voegen en ingediepte schacht met stijltypische ornamenten; middendeur in een schouderboogvormige omlijsting met kwarthol beloop, imposten, neuten en rocaillesluitsteen met uitbeelding en inscriptie van huisnaam; karakteristieke panelen onder de inmiddels deels aangepaste zijvensters; beëindiging door een geprofileerde puilijst. Verder rechthoekige bovenvensters in geprofileerde vensteromlijstingen met rechthoekige sluitstenen; rechte muurankers, steigergaten en houten kroonlijst met tandlijst en modillons. Recent toegevoegd dakvenster.


Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning Au Perroquet [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42351 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.