Traditioneel diephuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis

Beschrijving

Traditioneel diephuis dat in kern minstens opklimt tot de 17de eeuw. De onderwijzer Jean Théodore Berben liet in 1869 de rondboogdeur met een bolkozijn als bovenlicht vervangen door de huidige rechthoekige deur met harstenen omlijsting, en de vensters van de bovenverdieping verlagen en voorzien van hardstenen lekdrempels. In 1877 gaf hij meester-metser Charles Coveliers opdracht voor de drie gekoppelde winkelramen met houten omlijsting en hardstenen lekdrempel. Aloïs Tielemans-Lamot liet in 1880 het houten kelderluik aanbrengen, en in 1883 door de architect Guillaume Ricquier-Winckelmans de achterbouw verhogen met twee verdiepingen. De tweeledige top van de puntgevel geopend door een rechthoekige drielicht met lager middenluik, en het zadeldak, werden in 1894 vervangen door een bijkomende tweede verdieping in opdracht van August Van Herwegen-Janssens. Deze laatste handelde in zeildoek, zakken, koorden en touwen, als vertegenwoordiger van de firma Huret-Lagache & Cie.

Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak (nok loodrecht op de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, vermoedelijk deels opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, getuigt van de oude kern door de zandstenen plint, muurankers, kwartholle neggen en gekoppelde vensters – vroegere kruiskozijnen - op de eerste verdieping. Rechthoekige deur in hardstenen en winkelramen in houten omlijsting op hardstenen lekdrempels; houten kelderluik. Rechthoekige bovenvensters met hardstenen lekdrempels. Houten kroonlijst