Ensemble van burgerhuizen

Beschrijving

Zeven burgerhuizen, deel uitmakend van het in 1838 door stadsarchitect F.H. Laenen ontworpen totaalensemble van de Rijschoolstraat en dus van de basisbebouwing van de Vital Decosterstraat.

Neoclassicistische enkelhuizen met twee tot drie traveeën volgens repetitief schema en drie bouwlagen onder pannen zadeldaken. De heden ontpleisterde bakstenen lijstgevels worden gekenmerkt door een strakke registerindeling van rechthoekige muuropeningen met witstenen negblokken en arduinen boven- en onderdorpels, doorgetrokken in de eerste (nummers 57-65) en op consooltjes in de tweede bouwlaag.

Typerend zijn verder de rechthoekige zandstenen deuromlijstingen met imposten en druiplijst. Enkele latere wijzigingen zoals gecementeerde vensteromlijstingen in nummer 53 en 61. De oorspronkelijke deur bleef nog behouden in de nummers 63 en 65; houten raamwerk en kroonlijsten werden omzeggens overal vernieuwd.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 11267/874.1 (bouwvergunning 23.08.1838), algemene inventaris 394; Kaarten en Plannen, G.R. Res. 3 fol. 213-214.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie