Burgerhuis De Drye Heringhen

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak van mechanische pannen. Van de verankerde, grotendeels bepleisterde en witbeschilderde verhoogde halsgevel in eind 17de-eeuwse barokstijl zijn de voormalige kruiskozijnen vervangen door rechthoekige bovenvensters met doorgetrokken lekdrempels. De tweeledige geveltop met horizontale geleding bevat een korfboogvormig laadvenster in een gedeeltelijk geblokte omlijsting die wordt geflankeerd door voluten, en een ovaal oculus.

Reeds vanaf 1878 betrof het een woning met winkelfunctie op de begane grond, wat achtereenvolgende moderniseringen van de pui met zich meebracht, de huidige gaat terug op 1973.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 7800 (bouwvergunning 10.10.1864), dossier 32604/97324 (bouwvergunning 05.08.1878), dossier 32604/97324 (bouwvergunning 30.07.1936), dossier 123606/7580 (bouwvergunning 06.12.1973).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie