Winkelhuis of café in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis of café in neoclassicistische stijl op de hoek van Kammenstraat en Bergstraat, gebouwd naar een ontwerp door de architect Sébastien Van Besten uit 1898. Opdrachtgevers waren Catharina Cornelia, Joannes Baptista en Leo Constantius Letzer, kinderen van A. Letzer. Deze is mogelijk te identificeren met de scheepskapitein Adriaan Letzer (°Zierikzee, 1838), die in 1856 met zijn ouders vanuit Zeeland naar Antwerpen was geëmigreerd, er huwde en vijf kinderen kreeg. Het pand behoort tot het rijpe oeuvre van Van Besten, van wie in Antwerpen talrijke nieuwbouwprojecten zijn teruggevonden daterend uit midden jaren 1870 tot 1899. Het betreft zonder uitzondering neoclassicistische rijwoningen van een conventioneel type.

Met een gevelbreedte van negen traveeën, omvat het afgeschuinde hoekhuis drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de afgeschuinde hoektravee met het winkel- of caféportaal. Deze wordt op de begane grond geaccentueerd door een geblokt hardstenen parement, en op de bovenverdiepingen door balkons met consoles en ijzeren borstwering. Twee tot drie traveeën brede winkel- of caféramen in klassieke houten omlijsting met pilasters en entablement, flankeren het hoekportaal. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen met onderdorpels en ijzeren parapetten. De eerste zes traveeën onderscheiden zich door een stucdecor, met op de eerste verdieping schijnvoegen en een entablement op klossen en consoles, en op de tweede verdieping een pilasterordonnantie. De drie laatste traveeën zijn vlak behandeld, met slechts geriemde vensteromlijstingen. Een klassiek hoofdgestel met architraaf, bewerkte fries en een gekorniste, houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Bewaarde houten winkel- en privédeur.

Volgens de bouwplannen beslaat de winkel- of caféruimte met keuken de volledige begane grond. De woonruimte op de bovenverdiepingen wordt ontsloten door de inkom- en traphal ingeplant in de laatste travee.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1898#1943; vreemdelingendossier 481#53276.