• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pomp van 1797

Beschrijving

In 1799 werd uit het karthuizerklooster aan de Bankstraat een waterpomp in blauwe hardsteen overgebracht die op de bron in het midden van de Snellemarkt geplaatst werd. De waterpomp is 1797 gedateerd en uitgewerkt met spiegels op basement en schacht, versierd met blad- en schelpmotief, en draagt een hoofdgestel met een gegroefde vaas. Het pompstuk met koperen kraantje en smeedijzeren mechanisme rust op een pseudo-eierlijst waarboven een spiraalmotief en twee verdiepte spiegels.

• LAMEERE J.B., Aenteekeningen van merkweerdige geschiedenissen voorgevallen binnen loven (en omliggende) 1784-1835, Leuven, 1986, p. 57.
  • MEULEMANS A., Atlas van Oud-Leuven, Leuven, 1981, p. 265.
  • PEETERS M., Gids voor Oud-Leuven, Antwerpen, 1983, p. 148.
  • STAES J., De Leuvense pompen komen boven water, in Facetten van Leuven, nummer 1, Leuven, 1982.
  • UYTTERHOEVEN R., Leuven Weleer. De Nieuwe Bovenstad: tussen “Statiestraat” en Tiensestraat, deel 2, Leuven, 1986, figuur 90c.
  • VAN EVEN E., Louvain dans le passé et dans le présent, Leuven, 1895, p. 236.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie