Winkelhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in eclectische stijl met neo-Vlaamserenaissance-inslag, volgens de bouwaanvraag uit 1880 opgetrokken in opdracht van de heer J. Dodd en diens zussen. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Het pand werd in 1975 gesloopt voor een nieuwbouwflat op de hoek van Nationalestraat, Groenkerkhofstraat en Kammenstraat.

Met een gevelbreedte van twee traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel, met een gevelsteen gedateerd in 1880, heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk verlevendigd met witte natuursteen, op een hardstenen plint. Fraaie houten winkelpui waarvan de hoekpilasters versierd zijn met een wortelmotief. De tweelichten van de eerste en tweede verdieping, respectievelijk rechthoekig en rondbogig met diamantkoppen, waterlijst en sluitsteen, worden gemarkeerd door gevelbrede balkons met bewerkte consoles en smeedijzeren borstwering. Belijnd door een waterlijst, onderscheidt de derde verdieping zich door een drielicht met pilasters, een halfrond balkon met balustrade op een schelpvormig kraagstuk in de middenas, en verder een bewerkte borstwering. Een klassiek hoofdgestel met architraaf, diamantkopfries en een kroonlijst op klossen en voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging.