Craenendonckcollege

Beschrijving

In 1571 gesticht door Marcel Craenendonck; drie jaar later ingericht in zijn eigen woning, 's-Meyersstraat of voormalige Kattenstraat (heden Charles Deberiotstraat).

In 1598 overgebracht naar de hoek van de Joden- en Schrijnmakersstraat en in 1723 heropgebouwd naast het huis "Coninck van Spagniƫn".

In 1761-1762 definitief gevestigd op de Craenendonck na zijn samensmelting met het college der Reguliere Kanunniken van Sint-Augustinus.

Louis XV-gebouw daterend uit de jaren 1761-1762 opgetrokken naar ontwerp van J.A. Hustin. Twee verdiepingen hoge hoofdvleugel afgedekt met een leien schilddak; arduinen deuromlijstingen verrijkt met uitgewerkte rocaillemotieven.

Verkocht in 1806. Heden muziekconservatorium.