Capucijnenklooster

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Capucijnenklooster

Beschrijving

Deze orde vestigde zich te Aalst in 1614; oprichting van kerk- en conventgebouwen vanaf 1616 en kerkwijding in 1623; verdrijving der religieuzen in 1797 en sekwestratie der goederen. Een gedeelte van de gebouwen werd gebruikt als krijgsgevangenis en in 1859 uitgebreid voor de Pupillenschool met een U-vormig complex van bakstenen gebouwen van twee bouwlagen met kelder- en eventueel zolderverdieping onder zadeldaken (mechanische pannen), zodat samen met de reeds bestaande gebouwen aan de straatkant, een gesloten geheel werd gevormd rondom een vierkant schaars beboomd plein, en met monumentale inrijpoort (19de eeuw) in nummer 3. De bepleisterde gevels vormden in de 19de eeuw een homogene straatwand. Momenteel gebruikt door de stadsdiensten.

Nummer 1. Herenhuis van drie bouwlagen en zes traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met recente mansardekamers. Traditionele kern (17de eeuw) met latere aanpassingen, onder meer voorgevel uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Verankerde lijstgevel met zandstenen plint. Linker hoektravee met poort en arduinen balkon. Rechthoekige vensters met geprofileerde arduinen omlijstingen en ontlastingsbogen. Ontlastingsbogen op de bovenverdieping komen veel hoger dan de vensters. Balkonvenster met druiplijst en sluitsteen. Poort en korfboogvormig bovenlicht in rechthoekige arduinen lijst met consoles, sluitsteen en festoenen. Verankerde achtergevel met vier zichtbare traveeën. Rechthoekige vensters met ontlastingsbogen, arduinen lekdrempels, houten lateien, zandstenen hoekblokken in de meeste vensterstijlen wijzen op een oude kern, alsmede de geblinde zandstenen korfboogpoort met imposten en sluitsteen in de rechter hoektravee. Tweede travee en poorttravee verbouwd.

Kleine aanbouw onder plat dak en haakse aanbouw onder zadeldak. Een later bakstenen muurtje sluit het voetpad af van het plein.

Nummer 3. Linker gebouw in traditionele stijl: twee bouwlagen met zes traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit de 17de eeuw. Gebruik van zandsteen voor de hoge plint, vensteromlijstingen, kruiskozijnen in de benedenverdieping, cordonlijsten, geprofileerde ontlastingsbogen (benedenverdieping), steigergaten en geprofileerde lijst in entablement. Rechthoekige vensters en deur met gedeeld bovenlicht in zandstenen omlijsting. Verankerde achtergevel van vijf zichtbare traveeën met arduinen lekdrempels. Zandstenen lateien en hoekblokken en gekoppelde ontlastingsbogen aan de bovenvensters; eveneens zandstenen hoekblokken aan één benedenvenster en in de stijlen van de rondboogdeur. Verbouwde grotere benedenvensters onder houten lateien en latere ontlastingsboog voor de deur. Recente aanbouwen en achtertuintje met laag bakstenen muurtje.

Rechts, bakstenen gebouw met zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), eenvoudige kroonlijst die in het midden een soort van fronton vormt. Waarschijnlijk oude traditionele kern (midden 17de eeuw ?), met latere aanpassingen (onder meer bepleistering in het vierde kwart van de 18de eeuw tot het eerste kwart van de 19de eeuw). Voorgevel met zandstenen plint, breed middenrisaliet tussen geblokte bakstenen pilasters met rondboogvormige hoge inrijpoort onder fronton waarin oorspronkelijk een œil-de-boeuf, nu gereduceerd tot blind cirkelvenster. Rechthoekige vensters met zandstenen onder- en bovendorpels en imitatiehoekstenen (baksteen). Grote rechthoekige inrijpoort met bovenlicht in holle rondboogvormige bakstenen omlijsting op smalle imposten en met zandstenen neuten. Van de verankerde achtergevel zijn enkel de twee middentraveeën zichtbaar. Verkleinde bovenvensters onder houten lateien en rechthoekige inrijpoort onder houten latei. Aanbouwen rechts en links van twee traveeën en twee bouwlagen onder tentdak. Links, met zandstenen steekboogvenster in benedenverdieping. Achtergevel en aanbouwen werden onlangs gecementeerd en witgeschilderd, en voorzien van een nieuwe arduinen plint.

Nummer 4. Heden P.M.S.-centrum achtergevel aansluitend bij het stadsdienstcomplex van nummer 3. Gebouw in traditionele stijl uit de 17de eeuw; twee bouwlagen en zes traveeën onder zadeldak met wolfseinde links, steile dakhelling (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Verankerde gevel met hoge schuin hellende gecementeerde plint. Gecementeerde en beigegeschilderde zandstenen speklagen, negblokken, onder- en bovendorpels. Luikhalen in de benedenverdieping. Rechthoekige verlaagde deur met hoge arduinen lijst op neuten. Recent witgeschilderde en gecementeerde achtergevel met begroend tuintje en laag bakstenen muurtje. Zwartgeschilderde lelie-ankers. Rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels (zandsteen weggehaald). Behouden mooi zandstenen rondboogdeurtje in rechthoekige omlijsting met geprofileerde druiplijst. Geprofileerde rondboog met sleutel, eenvoudige stijlen met imposten en neuten.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Aanvullende informatie

Over de locatie van het klooster van de Capucijnen blijken de meningen eerder verdeeld. Lokale historici gaan er ondertussen van uit dat dit klooster eerder te situeren is aan de overzijde van de straat, op de huidige Graanmarkt.

• KLINKENBORG S. & CHERRETTE B. 2015: Aalst - Pupillensite, Bureaustudie Solva, Archeologierapport 42, 13.
  • Informatie meegedeeld door de gemeente (16 december 2021).