Twee pakhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee pakhuizen

Beschrijving

Twee aanpalende en samenhorende pakhuizen uit het einde van de 19de eeuw. Het complex staat in verbinding met het achter aanpalende Wijngaardstraat 16, waar de Natie van de Wijngaerdstraat gevestigd was. Bouwdossiers werden niet teruggevonden.

Het linker pand van twee traveeën en drie bouwlagen met kelder, is opgetrokken uit baksteenbouw met een natuurstenen plint. Lijstgevel met getoogde muuropeningen op hardstenen lekdrempels: laadvensters op de begane grond en getraliede vensters op de eerste verdieping.

Het rechter pand met een gelijkaardige gevelopbouw, telt vier bouwlagen. Op de begane grond poort onder een ijzeren I-balk met bevestigingsbouten in rozetvorm; de vensters van de tweede verdieping kunnen dienst doen als laadvensters. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging

Beide pakhuizen bezitten een houten binnenconstructie.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek; Braeken, Jo