Dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Wespelaar

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Wespelaar

Beschrijving

Bak- en natuurstenen woningen met twee of twee en halve verdieping daterend van circa 1800. Rechthoekige ramen en deur met uitstekende druiplijst.

Aanvullende informatie

De dorpswoning, Grote Baan nummer 63, maakte in het verleden deel uit van hoeve "De Roypoorte". De dorpswoning, Grote Baan nummer 71, maakte in het verleden deel van hoeve "De Sterre”. Beide bewaarde dorpswoningen maakte deel uit van de twee pachthoeves van het kasteel van Wespelaar. De woning Grote Baan nummer 63 werd gerenoveerd waarbij de oorspronkelijke opkamer rechts verdween en de gevel bepleisterd werd. Toch bleef het grootste deel van de gevelindeling van deze beeldbepalende woning behouden en verwijst deze nog steeds naar de historische context als woning van een voormalige pachthoeve in het dorp.

• Gegevens verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed van de provincie Vlaams-Brabant, 2020.