Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Ed. Olefs, naar een ontwerp door Frans Claes uit 1892. Deze architect was in Antwerpen vermoedelijk actief van begin jaren 1880 tot omstreeks 1905. Hij liet een bescheiden, veeleer conventioneel oeuvre na, overwegend in neoclassicistische stijl.

Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een klassieke houten winkelpui oorspronkelijk met middenportaal, waarvan het entablement op klossen en de bewerkte hoekpilasters bewaard zijn. Regelmatig van opzet, bestaat de bovenbouw uit gestapelde, door waterlijsten en bewerkte hoekpilasters gemarkeerde registers. Een gevelbreed balkon met hoekconsoles en een balustrade tussen postamenten legt de klemtoon op de eerste verdieping. Verder rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, op de tweede verdieping geaccentueerd door sluitstenen, doorgetrokken lekdrempels en onderdorpels. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging; houten dakkapel met voluten en driehoekig fronton.