Parochiekerk Sint-Andreas

Beschrijving

Voor het neogotische gebouw van 1911 (door A. Verheyden) staat een slanke westtoren van bak- en zandsteen onder meer doorbroken door schietgaten; naar verluidt gedateerd 1659, maar alleszins onmiddellijk herinnerend aan de talrijke klokkentorens, die in deze streek gebouwd of verbouwd werden in classicistische stijl tijdens de 18de eeuw.

Mobilair. Verscheidene beelden met onder meer een gotische Calvarie (16de eeuw) en barokbiechtstoelen (circa 1700).

Aanvullende informatie

Het orgel werd voor 1857 gebouwd door P.A. Van Dinter uit Tienen. De eerste transformaties dateren wellicht van 1911, toen de kerk werd verbouwd. Later werd het orgel onder meer door A. Joris uit Hasselt verbouwd. De originele constructie van de orgelkast met 4'-front bleef bewaard. Ook de originele windlade is nog aanwezig. De klaviatuur werd wel volledig vernieuwd. Ook de originele magazijnbalg met handpompbediening is verdwenen.

• FAUCONNIER A., ROOSE P. 1977: Het historisch orgel in Vlaanderen: een inventaris van het orgelbezit per geografische eenheid, deel IIb, arrondissement Leuven, Brussel.