Hoekhuis met traditionele kern

Beschrijving

Traditioneel hoekhuis van Jan Blomstraat en Tempelstraat, mogelijk genaamd "Groen Claverblat", uit het midden tot de tweede helft van de 16de eeuw. Het betrof oorspronkelijk twee smalle, gekoppelde diephuizen met aangepaste puntgevels aan de Tempelstraat. De banketbakker-confiseur F.A.H. Van den Wijngaert liet in 1873 de getrapte geveltoppen en de parallelle zadeldaken vervangen door een bijkomende verdieping onder zadeldak, met wijziging van de nokrichting. Deze werken werden uitgevoerd door de aannemer François Van Glabbeek, van wie in Antwerpen bouwprojecten zijn geïdentificeerd uit de jaren 1869 tot 1891. De geveltoppen telden respectievelijk vijf en zeven treden met een overhoeks topstuk. Breder, werd de rechter geveltop geopend door een drielicht met rondboogluik.

Hoekhuis van twee bij drie traveeën en vier bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de Jan Blomstraat). De bepleisterde en beschilderde lijstgevels, vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, zijn verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Aangepaste rechthoekige bovenvensters met hardstenen lekdrempel, vroegere kruiskozijnen. In de gevel aan de Tempelstraat getuigt de verspringende ordonnantie van de vroegere opdeling in twee diephuizen. Een houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. De pui is verbouwd.

In 1988 werden in een vertrek op de tweede verdieping resten van een papieren plafondbehang in renaissancestijl ontdekt, te dateren omstreeks 1565. Het ingekleurde patroon bestaat uit moresk vlechtbandwerk met een Tudorroos als centraal motief, loofwerk, bloemen en slingers in de compartimenten. Twee vondsten van een zo goed als identiek papier zijn bekend in Duitsland (gedateerd 1564) en Zweden.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1873#578, 1860#122.
  • MACLOT P. 1986: Renaissance-plafondbehang ontdekt in de Jan Blomstraat nr. 2 te Antwerpen, Bulletin van de Antwerpse Vereniging voor Bodem- en Grotonderzoek 1988.3, 17-26.