Kasteel van Bets

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van Bets

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein van Bets

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Kasteelsite van Bets

Beschrijving

Hoofdvleugel, gelegen in een omgracht domein en voorzien van semi-hexagonaal, uitkragend hoektorentje uit de 17de eeuw, rustend op kraagstenen voorzien van benadrukte, horizontale geledingen uitlopend op volutes; laatstgenoemde versiering herinnert aan laat-renaissance composities; op de verdieping kruisvensters bekroond met een doorlopende druiplijst; leien torendak, met kleine peer. Cementbepleistering uit de 19de en 20ste eeuw. Kasteel verruimd en grondig verbouwd begin 19de eeuw en tijdens de restauratie van circa 1920. Rondom het neerhof, deels uit de 17de en 18de eeuw, aanhorigheden in neotraditionele stijl.

Aanvullende informatie

Het landhuis werd gebouwd omstreeks 1667 op de plaats van het voormalige feodale Hof van Elsmeren, en werd aangepast in de jaren 1880 en historiserend verbouwd in neotraditionele stijl tussen 1923-1927 in opdracht van baron Fernand de Ryckman. Het neerhof werd vermoedelijk in de vroege 19de eeuw herbouwd, zie een sluitsteen met het jaartal 1806.

• DENEEF R. 2008. Historische tuinen en parken van Vlaanderen - Zuidoostelijk Brabant - Haspengouw: Geetbets, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Linter, Tienen, Zoutleeuw, Brussel.