Meergezinswoning in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Meergezinswoning in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de heer H. Lincks-Bullerkotten, naar een ontwerp door Charles Janssens uit 1903. Het gebouw is representatief voor het rijpe oeuvre van de architect, wiens loopbaan eind jaren 1880 van start ging. Uit de periode vóór de Eerste Wereldoorlog zijn zowel ontwerpen bekend in een conventioneel neoclassicisme als in een pittoreske neo-Vlaamserenaissance, de bouwstijl van één van zijn belangrijkste latere realisaties, het gemeentehuis van Edegem uit 1911. Samen met zijn zoon architect H. Janssens tekende hij in 1924 voor kantoorgebouw in beaux-artsstijl van de verzekeringsmaatschappij Securitas op het Kipdorp.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een winkelpui met zijportaal en privé-ingang, gevat in een klassiek houten omlijsting met pilasters, entablement, en plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door kordonvormende lekdrempels, en axiaal-symmetrisch van opzet, legt de compositie van de bovenbouw de klemtoon op het twee traveeën brede middenrisaliet. Dit laatste wordt gemarkeerd door tweelichten en een stucdecor van ranken, rozetten, leeuwenkoppen en boogvelden. Verder beantwoordt de compositie aan een regelmatig ordonnantieschema met registers van rechthoekige bovenvensters. Schijnvoegen onderscheiden de eerste verdieping, geriemde omlijstingen en tweede en een pilasterordonnantie de derde. Een klassiek hoofdgestel met architraaf en gekorniste houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging.