Verankerd diephuis

Beschrijving

Diephuis in verankerde baksteenbouw op de hoek van Hoogstraat en Sint-Jansvliet, dat een geheel vormt met het aanpalende diephuis Hoogstraat 74, gebouwd of tot zijn huidige vorm aangepast omstreeks 1750, mogelijk met een oudere kern.

Hoekpand met dubbelhuisopstand van drie bij vijf traveeën en twee bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de Hoogstraat, pannen), met een vernieuwd, getrapt aandak. Gedecapeerde bakstenen opstanden gemarkeerd door een zandstenen hoekketting, verankerd door smeedijzeren muurankers, en beëindigd door een zandstenen daklijst met kwarthol profiel. Regelmatig ordonnantieschema opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, in de vijf rechter traveeën gevat in hardstenen omlijstingen met geprofileerde dagkanten, in de pui met een doorgetrokken latei, onder ontlastingsbogen. De middendeur van de voorgevel zijde Hoogstraat onderscheidt zich door neuten en een spiegelbogig middenkalf met dubbele voluut en een getralied bovenlicht. De zijgevel zijde Sint-Jansvliet heeft een bepleisterde en beschilderde pui, en in de drie linker traveeën rechthoekige deur- en vensteropeningen met hardstenen lekdrempels en lateien onder ontlastingsbogen.