de Vergulde Sterre

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sterre

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "de Vergulde Sterre" op de hoek van Hoogstraat en Haarstraat uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw, eertijds samen met het rechts aanpalende Hoogstraat 20 genaamd “Ghulden Sterre” (1579). De geveltop van de vroegere trapgevel werd in de eerste helft van de 19de eeuw verwijderd.

Hoekhuis van drie bij vier traveeën en vier bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de Hoogstraat). Gecementeerde lijstgevels, vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. De vroegere kruiskozijnen met kwartholle negblokken werden in de eerste helft van de 19de eeuw aangepast tot rechthoekige vensters op hardstenen, in de voorgevel doorgetrokken lekdrempels. De linker travee van de voorgevel is gedicht. Een houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Achtergevel: gecementeerde puntgevel met aandak.