erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Martinus

bouwkundig element
ID
41594
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41594

Juridische gevolgen

Beschrijving

Toren met romaanse kern geïntegreerd in een gewoon classicistisch gebouw opgetrokken uit bak- en zandsteen (1783); toren door zijn vrij late vormen te dateren in de tweede helft van de 13de eeuw; spits uit de 18de eeuw; grondig gewijzigd tijdens de 19de eeuw.

Mobilair. Schilderij met voorstelling van Calvarie met late renaissance-inslag (begin 17de eeuw); een paar beelden (volkskunst, 18de eeuw); altaren uit de 17de en 18de eeuw.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs: Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het orgel werd in de eerste helft van de 19de eeuw gebouwd en werd in het begin van de 20ste eeuw aangepast aan de toenmalige romantische stijl. Op basis van registeraantal, constructiekenmerken en een vermelding in de werklijst van P.Ch. Van Peteghem - weliswaar als Kerkem in plaats van Kerkom - kan het orgel toegeschreven worden aan Pierre-Charles Van Peteghem.

  • FAUCONNIER A. & ROOSE P. 1977: Het historisch orgel in Vlaanderen: een inventaris van het orgelbezit per geografische eenheid, deel IIb, arrondissement Leuven, Brussel.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Sint-Martinus [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41594 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.