erfgoedobject

Lage arduinen armpomp

bouwkundig element
ID
41478
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41478

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lage arduinen armpomp
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lage arduinen armpomp
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Een lage arduinen armpomp verstevigd met ijzeren banden.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs: Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De bouw van een waterput met eenvoudige dorpspomp op het dorpsplein van Betekom is rechtstreeks gelieerd aan de cholera-epidemie die in 1866 door België raasde en met circa 43.000 slachtoffers een grote impact had in ons land. In 1867 besliste het gemeentebestuur onder impuls van de hogere overheid om een waterput van ongeveer 10 meter diep te bouwen voorzien van een eenvoudige armpomp. Wegens geldgebrek en andere perikelen werd de start van de werken uitgesteld tot in 1868. In het voorjaar van 1869 beschikte het dorpscentrum over een nieuwe pomp. Toen de waterleiding in 1965 zijn intrede deed in Betekom, was de rol van de pomp uitgespeeld. In 1988 werd de buitenzijde van de pomp grondig vernieuwd.

In de plannen voor de dorpskernvernieuwing van 2017-2019 was er niet langer plaats voor de pomp op haar oude locatie. Omwille van verkeersveiligheidsredenen werd ze verplaatst. Tijdens de zomer van 2018 werd ze tijdelijk verwijderd en nadien op een nieuwe plaats enkele meters ten noorden van de vroegere locatie teruggeplaatst.

Hoewel de pomp verschillende keren gerepareerd en gerestaureerd werd, kunnen we ervan uitgaan dat de oorspronkelijke versie erg leek op de huidige. De kap bovenaan de pomp is van koper (oorspronkelijk van zink) en is afneembaar voor aanvulling van water in de aanvoerbuis. Het omhulsel van de pomp bestaat uit vier platen in blauwe hardsteen die met ijzeren banden en schroeven bij elkaar gehouden worden. Onder de kraan bevindt zich een hardstenen lekbak. De originele waterput werd vernietigd.

  • CEULEMANS P. 2019: Openbare werken en nutsvoorzieningen in Betekom, Betekom.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lage arduinen armpomp [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41478 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.