Parochiekerk Heilige Lucia van 1955

Recent gebouw (1955).

Aanvullende informatie

De parochiekerk Sint-Lucia is gebouwd in 1955 in neogotische stijl naar ontwerp van de Brasschaatse architect Jozef Gabriëls. Ze vervangt een oudere, te klein geworden kerk, die tussen 1834 en 1838 gebouwd werd volgens plannen van de Leuvense architect Alexander Van Arenberg. De nieuwe kerk kwam er onder impuls van pastoor Jozef Norbert Verrydt. De werkzaamheden aan het nieuwe bedehuis vingen aan in september 1953. Op 1 mei 1955 werd de kerk plechtig ingewijd door Monseigneur Schoenmaeckers. De kerk werd gefinancierd door staatssubsidies, steun van het gemeentebestuur en via ‘Domus Dei’, het Diocesaan werk voor kerkenbouw in het aartsbisdom Mechelen. Ook de Begijnendijkse parochianen hadden een belangrijk aandeel in de financiering van de kerk door de organisatie van allerhande activiteiten. Dit verklaarde mee dat het gebouw in het begin van de jaren 1960 volledig afbetaald was. De sloop van de oude kerk vond plaats in juni-juli 1955 en nam ongeveer een maand in beslag. Bijna al het puin werd als wegverharding gebruikt.

• CEULEMANS P. e.a. 2005: Begijnendijk, dorp van kerkenbouwers. De Sint-Lucia kerken tussen 1730 en 1955, Begijnendijk.