Parochiekerk Sint-Niklaas

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Niklaas

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Rillaar

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Rillaar

Beschrijving

Eigenaardige neoclassicistische schepping (1858-1869). Hoofdaccent op de achthoekige kruising, die nochtans overstemd blijft door de westtoren. Classicistisch schip (einde 18de eeuw) tot op de hoogte van de oosttravee (doch later verhoogd).

Mobilair. Verscheidene gepolychromeerde beelden in gotische of folkloristische stijl, onder meer een calvarie van de 16de eeuw, Christus op de kouden steen (ook 16de eeuw) en in de beuk Sint-Rochus (17de eeuw). Barokke predikstoel (tweede helft 17de eeuw).

De Sint-Niklaaskerk is ontworpen door A. Van Arenbergh en dateert uit 1861-1868.

• COOMANS TH. 2003: Kerken in neostijlen in Vlaanderen. Ontwikkeling en implementatie van een methodologie voor de bescherming en de monumentenzorg van het negentiende-eeuwse kerkelijk architecturaal patrimonium in Vlaanderen, KADOC, Leuven, 91.