erfgoedobject

Hoeve Molenhuis

bouwkundig element
ID
41398
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41398

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Molenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Molenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Fraai en goed bewaard pachtgoed van het Ribaucourtkasteel, waarbij eertijds (tot 1914) een windmolen hoorde. Gebouwen in L-vorm met geplaveid erf, naar verluidt gebouwd 1731.

Boerenhuis (nok loodrecht op straat) met één verdieping en zadeldak (leien) met schild, houten dakkapellen en modillons. Zandsteenbouw in breuksteenverband met witgekalkte voorgevel op gepikte plint; traditioneel rondboogdeurtje met imposten, sluitsteen en druiplijst; blinde ondiepe nis erboven; drie beluikte en getraliede kruisvensters van zandsteen met oorspronkelijke metalen roedeverdeling; rechts, aan de straatkant, opkamer, gootsteentje en keldervenstertje. In de achtergevel, vier getraliede kloosterkozijnen. Binnenin, bewaarde trap, kinder- en moerbalkenconstructie.

Haakse vleugel onder zadeldak (pannen) met schild, uit dezelfde tijd. Breuksteenbouw; drie rondboogdeurtjes, een verankerde gelijkvormige schuurpoort en vierkante vensters in vlakke zandstenen omlijstingen. In de achtergevel, zandstenen rondboogpoort van de dwarsschuur. Tegen de zijgevel, bijgebouw uit de 19de eeuw.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Molenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41398 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.