Het Paradijs

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Het Paradijs

• omvat de aanduiding als beschermd monument Huis Het Paradijs: bovengevel

Beschrijving

In oorsprong diephuis met trapgevel in Antwerpse renaissancestijl genaamd "Het Paradijs", uit de tweede helft van de 16de eeuw. Geboortehuis van de schilder Jacob Jordaens (Antwerpen, 1593-Antwerpen, 1678), wiens ouders Jacob Jordaens senior en Barbara van Wolschaten hier een winkel in linnengoed uitbaatten. De tweeledige geveltop van negen treden met schouderstukken, werd omstreeks 1970 verwijderd.

Diephuis van drie traveeën, drie bouwlagen en een insteekverdieping oorspronkelijk onder een zadeldak, vandaag een plat dak. De oorspronkelijke, verankerde trapgevel van negen treden met schouderstukken en een overhoeks topstuk, opgetrokken in bak- en zandsteenbouw met speklagen, was in de tweeledige top geopend door een rechthoekig drielicht en luik. De huidige lijstgevel, na sloop van de geveltop, heeft een gecementeerde bekleding. Van de oorspronkelijke renaissance-opstand zijn enkel het opmerkelijke hoofdgestel van de verder verbouwde, hoge pui uit blauwe hardsteen, en de pilasterordonnantie van de insteekverdieping bewaard. Gevat tussen een gelede architraaf en een geprofileerde kroonlijst, is de fries van het hoofdgestel opgebouwd uit panelen met een leeuwenkop, tussen postamenten met trigliefen en guttae. Wortelmotieven en diamantkoppen markeren de pilasters en lateien van de insteekverdieping, die is afgewerkt met een geprofileerde kroonlijst. Registers van aangepaste, rechthoekige bovenvensters met lekdrempel. Hardstenen gedenkplaat met opschrift: "Geboortehuis van Jacob Jordaens kunstschilder 1593-1678" in de middenas boven de pui.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1923#16743; foto FOTO-OF#3035.