Hoeve Tenthof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Tenthof

Beschrijving

U-vormige hoeve met geplaveide binnenplaats, zogenaamd "Tenthof". In de zuidoosthoek, L-vormig boerenhuis (niet verbonden nok), met één bouwlaag en zadeldak (kunstleien) voorzien van een houten dakkapel en ruwe houten modillons; haaks oudste deel wellicht opklimmend tot de 17de eeuw (plint) doch hersteld en vergroot tijdens de 18de eeuw.

Grosso modo zandsteenbouw in breuksteenverband en baksteenmetselwerk (Rijnvorm). De haakse vleugel met gecementeerde erfgevel bewaart een sterk uitspringende plint, en de bakstenen gevel van de langsvleugel behoudt een getralied en voorheen beluikt kruisvenster van zandsteen; overige rechthoekige vensters met lekdrempels en recente poort; in de oksel, zandstenen uitsprong afgewerkt met een geprofileerde lijst en voorzien van een rechthoekige deur. In de breukstenen straatgevel, beluikte en getraliede vensters waarvan twee van de opkamer boven keldervenstertjes. Zijgeveltop in baksteenmetselwerk met schouderstukken en vlechtingen; aandak met top- en schouderstukken.

Stallen in het verlengde en langsschuur in de noordoosthoek, van breuksteen verhoogd met baksteenmetselwerk en afgedekt met zadeldaken (pannen); verbouwde muuropeningen en bijgebouwen tegen de schuur.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne