Onze-Lieve-Vrouwekapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel

Beschrijving

Zandstenen veldkapel omringd door vier hoge lindebomen; inplanting bij een tweesprong van veldwegen, langs de Leuvenbaan die voorheen leidde naar een klein gehucht genaamd "De Loo", bij de oude heirbaan (heden deel uitmakend van het luchthavengebied maar voorheen een groot hertogelijk bosgebied vormend, genaamd "Saventerloo", over de gebieden Diegem, Melsbroek en Steenokkerzeel).

Rechthoekig gebouwtje onder flauw hellend zadeldak (tegels); voorgevel met rondboognis afgelijnd door vlakke negblokken en boogstenen (onder meer gerestaureerde van Euvillesteen); gesmeed ijzeren hek met vervlochten Mariamonogram; soort van verhoogd, aanleunend altaar met treden (vroegere processiehalte).

Moeilijk dateerbare constructie met oudere kern en latere aanpassingen en restauratie (19de-20ste eeuw).

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne

Deze kapel is heropgebouwd in de Gorislaan, aan de kant van de weg, tegenover de Claeslaan.