School en onderwijzerswoning

Beschrijving

School met bijhorende onderwijzerswoning (tweede helft van de 19de eeuw) opgericht in 1868-1869 naar ontwerp van F. Van Gastel van 1867, op kadaster geregistreerd in 1870.

Lage schoolvleugel onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Bakstenen lijstgevel geritmeerd door steunberen, aflijnende baksteenfries en brede rechthoekige vensters.

Aansluitende onderwijzerswoning van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, leien). Bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand, banden van donkerdere baksteen. Getoogde muuropeningen, benedenvensters met aanzet- en sluitstenen op individuele arduinen lekdrempels, gelijkaardige deur; bovenvensters onder doorlopende waterlijst en dito arduinen lekdrempels; gekoppelde rondboogvensters in linker zijtopgevel.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Westerlo/Zoerle-Parwijs, schetsen, 1870/5.
  • VOS P., 1988-1989: Een nieuwe gemeenteschool in Zoerle, 1868-1869, in Jaarboek 1988-'89 Heemkring Ansfried Westerlo v.z.w., Westerlo, 82-84.

Auteurs: Steyaert, Rita

Herbestemd tot sociale woningen.