Pastorie parochie Voortkapel

Beschrijving

Voormalige pastorie in neotraditionele stijl, van 1900-1901 (zie gevelsteen) naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1899, opgericht ter plekke van een vroegere pastorie van 1833 met bovenverdieping van 1865; in 1995 naar ontwerp van L. Matheve door de Geelse bouwmaatschappij ingericht met vier woningen.

Baksteenbouw van vier + vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met banden van (imitatie)natuursteen, sierankers en rechts hogere trapgevel met overhoeks topstuk. Getoogde vensters met tussendorpel, beluikte benedenvenster met betraliede bovenlichten. Schouderboogdeur met getoogd bovenlicht. Lagere achteruitwijkende aanbouwsels onder afgewolfde bedaking. Voortuin met lage afsluitmuur.

Op het linker aanbouwsel na heeft de pastorie hetzelfde grondplan als die van Tongerlo met een ontwerp uit hetzelfde jaar van dezelfde architect: centrale gang met links zaal en eetkamer en rechts bureau, trap en keuken; links aanbouw met stal en hout- en kolenkot en rechts met toilet, washuis, oven en regenbak.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, plannen 8, Westerlo/Voortkapel.
  • S.N., 1997: Geelse Bouwmaatschappij 1947-1997, Geel, 135.
  • Westerloo, Brochure Jos Sterckx, 1908, Westerlo, 26 (Gegevens verstrekt door de gemeentelijke Cultuurdienst).

Auteurs: Steyaert, Rita