Dekenij Sint-Lambertusparochie met tuin

Beschrijving

Voormalige dekenij, sedert 1984 vredegerecht en politierechtbank. Pastorie met oorspronkelijk omgrachte tuin gelegen ten noorden van de kerk, volgens jaarankers aan oostelijke achtergevel opgericht in 1618; volgens W. Van Spilbeeck vergrootte de abdij van Tongerlo in 1685 de pastorie en bouwde ze in 1786 een nieuwe, vermoedelijk slaat deze laatste vermelding op grondige verbouwingswerken waarbij de 17de-eeuwse kern behouden bleef.

Volgens een inspectieverslag van 1975 werd de oorspronkelijke pastorie verhoogd met een bovenverdieping en aan westzijde verbreed met doortrekking van het dakvlak boven het aanbouwsel. Dit lager aanbouwsel werd in het derde kwart van de 19de eeuw op zijn beurt verhoogd met een bovenverdieping onder plat dak naar ontwerp van J. Van Gastel van 1858. Nieuwe volumewijziging in het vierde kwart van de 19de eeuw (zie kadasterschetsen van 1891) met aanbouwsel aan noordgevel en een serre aan zuidgevel (zie oude foto's). 19de-eeuwse verbouwingen verwijderd bij de restauratie in 1981-1983 naar ontwerp van W. Vander Laenen van 1978.

Witgeschilderde baksteenbouw van zes traveeën en één à twee bouwlagen onder geknikt en afgewolfd leien dak (nok parallel aan de straat). Rechthoekige muuropeningen onder meer beluikte benedenvensters; vernieuwde zandstenen omlijstingen. Verankerde, hogere oostelijke achtergevel met aangepaste vensters (zie ontlastingsbogen) en kwarthol geprofileerde, bepleisterde daklijst. Opkamervenster links. Lagere aanbouwsels ten noorden en ten zuidoosten. Aangepaste binnenindeling.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, dossier A/0340/1.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, plannen 8, Westerlo.
  • S.N, Westerlo, Brochure Jos Sterckx, Westerlo, circa 1908, p. 24, (gegevens verstrekt door de gemeentelijke Cultuurdienst).
  • VAN SPILBEECK W., De abdij van Tongerloo. Geschiedkundige navorsingen, Lier-Geel, 1888, Facsimile uitgave, Instrumenta Praemonstratensia, fasc. I, Averbode, 1997, p. 506, 564.

Auteurs: Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

De oude structuur van de tuin, nagenoeg volledig omzoomd door bomen, bleef grotendeels bewaard, maar de moestuinen werden vervangen door een tuin met geometrische aanleg bestaande uit met buxus omhaagde grasvelden met fruitbomen.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Aanduidingsdossier APA025, Grote Nete van Zammel tot Zoerle, Beeltjens en de depressie van Goor-Asbroek (A. Kinnaer, 2014).