Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

• is aangeduid als beschermd monument Hoekhuis

Beschrijving

Dit hoekhuis dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw en werd opgetrokken in neoclassicistische stijl.

Dit hoekhuis in neoclassicistische stijl dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Het huis telt drie en vijf traveeën en twee en een halve bouwlagen onder een leien schilddak. De nok van het dak loopt parallel ten opzichte van de straat.

De neoclassicistische stijl uit zich in de bepleisterde en geschilderde lijstgevels met kroonlijst, tandlijst en klossen. De horizontale belijning wordt verkregen door de puilijst, de doorlopende lekdrempels, de panelen op de borstwering en het geleed kordon. Het verticaal accent wordt verkregen door de hoeklisenen met spiegels en de centrale, geblokte ingangstravee met balkon en driehoekig fronton.

De muuropeningen zijn rechthoekig. Op de benedenverdieping zijn ze beluikt. Op de bovenverdieping zijn ze omschreven in geriemde omlijstingen met oren en uitgewerkte sluitstenen.

Interieur

In het interieur vormt de houten bordestrap een vermeldenswaardig item. De handgreep van de trapleuning eindigt in een slang die zich rond de trappaal slingert. Verder zijn de historische interieurelementen de laat-19de-eeuwse of vroeg-20ste-eeuwse stucplafonds en de marmeren schouwen, voorzien van rondzuiltjes.

• Beschermingsdossier DA002324, Grote Markt 1: hoekhuis (S.n., s.d., digitaal dossier)
  • KENNES H. & STEYAERT R., 2000: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita