Dorpsvilla van 1906

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpsvilla van 1906

Beschrijving

Vrijstaande dorpsvilla van 1906, zie gevelsteen, met omringende siertuin, gelegen op de "Ramselse Berg", 22,5 meter hoog. Volgens registratie op het kadaster gebouwd in diverse fasen tussen 1900 en 1908.

Baksteenbouw met verspringende volumes van één tot twee bouwlagen onder haakse zadeldaken, deels afgewolfd (Vlaamse pannen). In de zuidwestelijke hoek: zeszijdige traptoren met lichtgleuven, onder leien spits. Getoogde muuropeningen; typisch voorkomen van klimmende baksteenfriezen en decoratieve verwerking van gesinterde baksteen voor onder meer aflijningen van gevelvlakken, friezen, muurbanden en omlijstingen. Eigentijdse verwerking van knoestig hout als venster- en deuromlijstingen in rechter gedeelte.

• Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Herselt/Ramsel, 1901/4, 1905/1, 1908/5.