Laatclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Laatclassicistisch burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een geknikt, diepgericht zadeldak (pannen) uit het eerste kwart van de 19de eeuw, mogelijk met oudere kern. Het pand maakte oorspronkelijk deel uit van een groter eigendom, eertijds behorend tot de Heilige Geestkamer. Bij de bouw van zijn herenhuis op het aanpalende perceel in 1837, splitste aannemer François Reusens het pand af, onder meer door het aanbrengen van de inkomdeur in de rechter travee.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met vlakke plint, oorspronkelijk afgewerkt door een klassiek hoofdgestel. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen met lekdrempels, doorgetrokken op de begane grond. Fraaie smeedijzeren vensterleuningen met cirkel- en ruitpatroon uit de bouwtijd, op de eerste verdieping. Blinde mezzanine met liggende oculi in spitse ellipsvorm typisch voor vroege jaren 1800, te vergelijken met Schrijnwerkersstraat 10 en Oude Koornmarkt 50, onder de houten kroonlijst op klossen.