erfgoedobject

Gemeentehuis Vorst

bouwkundig element
ID
41156
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41156

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis Vorst
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Gemeentehuis Vorst
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis heden ingericht als klompenmuseum. Alleenstaande constructie in neo-Vlaamserenaissance-stijl met neogotische reminiscenties, van 1910 (zie gevelsteen) naar ontwerp van J. Taeymans van 1909. Gevelreiniging in 1997.

Haakse bakstenen vleugels met verhoogde begane grond, twee bouwlagen onder leien zadeldaken en markante, vierkante noordwestelijke hoektoren van vier geledingen op basis van ijzerzandsteen onder leien spits met opengewerkte klokkenkamer. Zuidoostelijke hoektravee met polygonale traptoren. Constructief en decoratief gebruik van ijzerzandsteen voor banden, hoekstenen, steigergaten en imitatienatuursteen voor kordons en vensterdorpels, sierankers. Afwisseling van lijst- en trapgevels met rechthoekige muuropeningen onder spitsboogvelden met lobmotief. Uitgewerkte schoorsteenaanzetten. Westelijke voorgevel met bordestrap en in top nis met heiligenbeeld en gevelstenen "ANNO 1910".

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, plannen 6, Vorst Kempen.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Tijdens de Eerste Wereldoorlog het Komiteitsbureel dat instond voor de voedselbedeling. Aan rechterzijde van de hoofdingang marmeren huldeplaat met de namen van de strijders 1914-1918, die allen de strijd overleefden.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentehuis Vorst [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41156 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.