Sint-Gertrudistehuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Gertrudistehuis

Beschrijving

Gelegen op de hoek met de Veldstraat. "Sint-Gertrudistehuis", in 1938-1939 gebouwd als jongensschool naar ontwerp van E. Helsen (zie inscriptie) en in 1996 door de Geelse Bouwmaatschappij naar ontwerp van L. Matheve en L. Sledsens omgevormd tot negen flats met gemeenschapslokaal.

Alleenstaand complex van twee bouwlagen onder zadeldaken (nok parallel aan en loodrecht op de straat, mechanische pannen). Sobere, aangepaste baksteenbouw met karakteristiek volumespel. Rechthoekige vensters, in achtergevel verwerkt tot registers; brede rondboogpoort. Hoger hoofdvolume onder mank zadeldak, rechts neerkomend op de omlopende luifel die aan de straat eveneens gesteund wordt door een zuil. Brede band van gele baksteen met opschrift (naam). Haakse vernieuwde vleugel achteraan.

• GEYBELS H. 1997: Een dorp tussen twee werelden. Vorst in de jaren '30 en '40, s.l., 69-73.

Auteurs: Steyaert, Rita