Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Beschrijving

Midden op het kruispunt gelegen kapel van twee traveeën met driezijdige sluiting onder leien zadeldak (nok loodrecht op de Pastorijstraat), opgetrokken in 1829 (zie gevelsteen), op het kadaster geregistreerd in 1852, vergroot in 1896-1900, hersteld in 1941.

Baksteenbouw met deels vernieuwd parement. Voorgevel met aflijnende pilasters onder driehoekig fronton met kruisbekroning en opschrift "o.l.v./ van bystand/ b.v.o." Beschilderde banden, puilijst en ingeschreven rondboogdeuromlijsting met sluitsteen; deels beglaasde deur met ijzeren roeden. Rondboogvensters met ijzeren roeden. Koor met gevelsteen "g de gronckel/ fundator/ sacelli/ anno 1829".

Bepleisterd en beschilderd interieur met afgerond plafond. Neobarok portiekaltaar van gemarmerd hout.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Laakdal/Veerle, schetsen 1852/17bis.
  • S.N., De Laakdalse Kapellekensbaan, Laakdal, 1996, p. 14-15.