Gevelnis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwebeeld, opgesteld in een met blauw mozaïek beklede gevelnis, in de zijgevel van een appartementsgebouw op de hoek van Hoogstraat en Heilige Geeststraat, waarvoor een bouwvergunning uit 1962. Het natuurstenen beeldje, een commercieel product geplaatst omstreeks 1965, is een kopie van een gotisch beeldje uit de 14de eeuw. De Madonna in S-houding draagt het kind op de linkerarm en een bloem in de rechterhand.

Het beeld herinnert aan het Onze-Lieve-Vrouwebeeld dat zich van oudsher op het hoekpand van Hoogstraat en Heilige Geeststraat bevond. Het betrof een traditioneel diephuis met tuitgevel uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw, dat in 1859 in neoclassicistische stijl werd heropgebouwd in opdracht van de meubelmaker Corneille F. Colsaerts. Datzelfde jaar liet hij het het houten Onze-Lieve-Vrouwebeeld, daterend van vóór 1775, met console, baldakijn en lantaarn terugplaatsen. Bij de afbraak van het pand voor de bouw van het appartementsgebouw, werd het beeld afgenomen en in 1968-1969 overgebracht naar de nieuw gebouwde Heilig Sacramentskerk in Merksem.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1859#217, 1859#465 en 18#43565; foto FOTO-OF#4465.